ZŠ Mnichovická, Kolín > Školní akce > Projekty > Projektové setkání ve Slovinsku

V říjnu 2017 proběhlo v rámci projektu Erasmus+ první mezinárodní projektové setkání ve Slovinsku. Ze Základní školy Mnichovická se ho zúčastnily dvě vyučující – Mgr. Tereza Kronusová a Mgr. Klára Horáčková. Společnost jim dělali učitelé ze Španělska, Portugalska, Polska, Itálie a již zmiňovaného Slovinska, tedy zemí, které se projektu Historical Borders in Europe: Ancient Limits, New Opportunities společně s naší školou účastní.

Během pěti dnů strávených ve Slovinsku učitelé navštívili místní školu v obci Veržej, aby načerpali inspiraci do svých hodin, plánovali jednotlivé mobility v rámci projektu, sdíleli zkušenosti, rozdělovali si úkoly atd. Vzhledem k tomu, že je projekt zaměřen na posuny hranic v rámci vývoje jednotlivých zemí a na to, jak se pojem hranice mění v důsledku působení Evropské unie, učitelé také během jednoho dne navštívili tři země sousedící se Slovinskem – Chorvatsko, Maďarsko a Rakousko. Zároveň se dozvěděli o problémech s určením hranic na tomto území.

Učitelé navázali mnoho nových kontaktů, načerpali inspiraci a připravili vše pro první mobilitu s dětmi, která se bude konat v únoru – naši žáci vycestují do portugalského města Mogadouro, kde poznají žáky z partnerských škol, zapojí se do výuky a budou prezentovat výsledky své práce, hlavně však zapracují na komunikaci v anglickém jazyce, což je stěžejním úkolem tohoto projektu.