ZŠ Mnichovická, Kolín > Školní akce > Projekty > Projekt Erasmus+ Slovensko – Folk Traditions – United in Diversity
Ve dnech 20.5. – 25.5. 2018 jsme se zúčastnili projektu Erasmus+, který se konal na Slovensku. Cestovali jsme vlakem, po příjezdu do Turčianských Teplic se děti ubytovaly v rodinách a paní učitelky se seznámily se svými slovenskými a španělskými kolegy. Všichni jsme se přesunuli do obce Mošovce, kde se nachází i naše partnerská škola.
V pondělí jsme zažili velmi milé přivítání ve vestibulu školy, kde nás pohostily slovenské děti v krojích a přivítaly nás tradičním chlebem a solí a zazpívaly školní hymnu. Dopoledne jsme si prohlédli školu a zúčastnili se vyučování ve třídách. Po obědě ve školní jídelně jsme si prohlédli Mošovce s rodným domem národního buditele Jána Kollára, muzeum řemesel, místní kostel a zámek. Odpoledne proběhlo setkání se starostou obce a posezení českých, slovenských a španělských učitelu v lázních Turčianské Teplice.
V úterý dopoledne jsme navštívili vyučovací hodiny, děti předvedly prezentace o svých zemích a napsaly si test v anglickém jazyce. Po obědě jsme autobusem jeli do Turčianských Teplic na prohlídku města a vycházku parkem, kde si děti pochutnaly na zmrzlině.
Ve středu nás čekal celodenní výlet na Oravu. Navštívili jsme Muzeum oravské dědiny v Zuberci, kde děti plnily různé úkoly a dozvěděly se spoustu nových informací o lidových řemeslech. Potom jsme se přesunuli na Oravský hrad, který je velmi rozlehlý a podařilo se nám tady překonat 660 schodů. Děti absolvovaly prohlídku v anglickém jazyce.
Ve čtvrtek nás čekala účast na 23. ročíku pěvecké soutěže Mošovský sedmohlások, kde jsme účinkovali se svým tanečním představením. Také španělské a slovenské děti předvedly svá povedená folklorní představení. Odpoledne jsme společně poseděli ve školní jídelně spolu s rodiči, učiteli a dětmi.
V pátek jsme se navzájem učili své tradiční národní tance, navštívili jsme místní mateřskou školu a velkým zážitkem pro nás byla návštěva místní pekárny Fatran.
Celý týden utekl jako voda a my odjíždíme obohaceni nejen o spoustu úžasných zážitků, ale i poznatků o folkloru a tradicích zúčastněných zemí.
Mgr. Kateřina Novotná, Mgr. Irena Königsmarková