ZŠ Mnichovická, Kolín > Školní akce > Exkurze a pobyty > 1.AB – Putování z pohádky do pohádky

Dne 13. 6. 2019 žáci z prvních ročníků vyrazili do Hlinska, kde absolvovali cestu za pohádkovými bytostmi. Nejprve navštívili Peklo Čertovina. Průvodcem se jim stala čertice Kanimůra. Vyprávěla nám, jak samotné peklo vzniklo. Přečetli jsme si s ní kouzelnou formuli a vstoupili za bránu pekelnou. Tam se nám věnoval čert Vytřas. Vzal nás do pekelné třídy, do mučírny, do kuchyně i pekelného šenku. Ochutnali jsme chutný mok černé-pekelné barvy a pokrm. Ten pro čerty – chleba s týdenní plísní – jsme slušně odmítli, ale nepohrdli jsme chutnými bramborami, o které se s námi podělil čertovský čuník. Samotnému Luciferovi jsme zazpívali pěkné písničky: žáci z 1. A Dračí trampoty a žáci z 1. B Jožina z bažin. V hříšné uličce jsme viděli nešťastníky, kteří v pekle skončili. Nás však pekelníci nepovažovali za tak velké rošťáky, aby si někoho z nás v pekle ponechali. S čerty jsme se vyfotili a mile jsme se s nimi  rozloučili slovy: „S Pánem Čertem!“

O pár kilometrů dál bydleli v Pohádkové vesničce Podlesíčko další pohádkové bytosti. Setkali jsme se zde např. s Křemílkem a Vochomůrkou, s Rákosníčkem, s Cipískem, Karkulkou, trpaslíky či s vodníkem. U každé pohádkové chaloupky jsme se zastavili a přečetli jsme si text, který o chaloupce a jejím obyvateli vyprávěl. Bylo zapotřebí číst pozorně, neboť text nebyl dokončen. Avšak pro nás, čerstvě pasované čtenáře, to nebyl problém. S každým úkolem jsme si hravě poradili a vždy jsme věděli, co do textu doplnit.

Putování z pohádky do pohádky se nám moc líbilo. Počasí nám přálo. Co víc si přát? Na výlet budeme  rádi dlouho vzpomínat.