ZŠ Mnichovická, Kolín > Školní akce > Hrátky na „Pětce“

V neděli 1. 3. se naše škola již podruhé v tomto školním roce otevřela široké veřejnosti. Od 14 do 17 hodin připravila pro své návštěvníky pestrý program, do kterého se mohly zapojit nejen děti, ale i jejich rodiče.

Důležitou roli průvodců převzali opět naši žáci, pomáhali s orientací v budově, účastníky zábavného odpoledne doprovázeli do jednotlivých učeben, vysvětlovali systém herního plánu s razítky. Snažili se, aby všichni soutěžící prošli připravenými stanovišti, vyzkoušeli si zajímavé aktivity, seznámili se s moderními metodami výuky.

Zejména budoucí prvňáčci si zažili na vlastní kůži způsob výuky čtení metodou SFUMATO a konečně se i potkali s „Hejného matematikou“, která je stále ještě opředena tajemstvím občas je možná dokonce strašákem pro rodiče. Přitom se jedná jen o novou metodu chápání matematiky, kdy sami žáci docházejí různými způsoby, cestami k řešení úloh.

Mladí čtenáři ukázali své dovednosti při čtenářské lekci, představili oblíbené čtenářské kostky, které svými otázkami pomáhají k porozumění textu. Plno bylo nejen v dílničce interaktivní angličtiny, kde mohli budoucí žáčci vyzkoušet výukové programy, ale také si zachytat rybičky s anglickými slovíčky či si s paní učitelkami zahrát bingo. Některé aktivity (například v tělocvičně) zaujaly rodiče, zejména tatínky, natolik, že dokonce zapomněli na své děti.

Škola podporuje své žáky v kreativitě, nabízí množství volnočasových aktivit, školní prostory pravidelně proměňuje v galerii dětských prací. Těšíme se na nově přistavenou část školy, která otevře další možnosti zatraktivnění výuky. Věříme, že přispěje k vytváření podnětného prostředí pro žáky i pedagogy.

Nedělní odpoledne se podle bezprostředních reakcí návštěvníků vydařilo. Všichni účastníci si vybojovali malou odměnu. Doufáme, že domů odcházeli s velkým úsměvem na tváři.