ZŠ Mnichovická, Kolín > Informace > Krásný vzkaz od naší školní psycholožky

Hezký den Pětko,

zdravím všechny žáky, rodiče, zaměstnance i příznivce naší školy.

Poslední dny jsou pro většinu z nás poměrně náročné a nepříjemné. Máme za sebou již dva týdny karantény a uzavření školy. Někteří z vás už možná pociťujete vyčerpání, někteří možná určitou dávku strachu, obav a nejistoty, jiní zase možná nudu či pocit izolace a nedostatek sociálního kontaktu. Každý z nás se se situací vyrovnává odlišně a prožívá toto období po svém, ale to neznamená, že jsme v tom sami. Poslední dva týdny mě opět přesvědčily o tom, že jsme lidé, kteří dokáží držet při sobě, pomáhat si a i v době krize myslet na ostatní.

Před námi je ještě nemalé období, kdy se všichni budeme muset potýkat s touto nezvyklou situací. Přeji vám všem dostatek trpělivosti, síly a především pozitivní energie, se kterou se vše zvládá snadněji. Nezapomínejte, že nejste sami, že máte okolo sebe další lidi, na které se můžete obrátit s prosbou o pomoc nebo naopak můžete ostatním pomoc nabídnout, pokud budete chtít.

 

Připojuji několik rad, jak se vypořádat s nastalou situací:

  1. Nebojte se prožívat i negativní emoce jako strach, obavy, záchvěvy paniky, frustraci, vztek a jiné – jde o NORMÁLNÍ projev prožívání za takovéto situace, není vhodné tyto emoce potlačovat či předstírat, že neexistují, jsou normální, pomáhají nám přežít, akceptujte je.
  2. Myslete pozitivně, buďte laskaví, milí a ohleduplní vůči vlastnímu prožívání i k prožívání vašich blízkých. Šiřte optimismus a humor, cíleně hledejte pozitiva, podpořte v dobré náladě i ostatní.
  3. Pečujte o sebe, zůstaňte zdraví. Udržujte se aktivní a fit, dodržujte pitný režim a střídmou a vyváženou stravu s dostatkem vitamínů.
  4. Nespěchejte na sebe. Je potřeba se adaptovat na nové životní podmínky, zajistit chod domácnosti, práce, dobrou pohodu a atmosféru v nejbližších dnech. Dejte si na čas, nespěchejte na sebe ani na svou rodinu, nadřízené či podřízené, učitele a další. Jsme všichni ještě trochu v šoku, nevytvářejte další tlak.

A na závěr malé připomenutí: pokud potřebujete, neváhejte se obrátit na odbornou pomoc. Můžete se ozvat mě jako školnímu psychologovi. Jsem k dispozici na emailu lenka.tenklova@5zskolin.cz nebo na telefonu 601 308 550. Můžete mě kontaktovat kdykoliv, budu se snažit odpovídat, co nejdříve. Také jsem si pro tyto účely založila nový facebookový profil Lenka Školní Psych, můžete mě kontaktovat i prostřednictvím tohoto profilu, nebo jenom sledovat příspěvky. Budu pravidelně přidávat různé tipy a postřehy na zvládání této situace.

Nebo můžete kontaktovat jiné odborníky, řada z nich přešla také do režimu online a i nadále poskytují konzultace.

 

Přeji Vám i Vašim blízkým pevné zdraví, co nejklidnější domácí prostředí a těším se, až se zase uvidíme ve škole.

 

Lenka Tenklová, školní psycholožka 5. ZŠ Kolín