ZŠ Mnichovická, Kolín > Informace > Krásný vzkaz od naší skvělé školní psycholožky

Hezký den Pětko,

zdravím všechny žáky, rodiče, zaměstnance i příznivce naší školy.

Opět jako před půl rokem i dnes Vám posílám pozdrav a podporu při druhém období uzavření škol. Stejně jako minule i dnes jsme vystaveni obrovskému tlaku vzdělávání na dálku, učení se z domova a všech dalších omezeních, která jsou nyní nastavena. Přesto, že se tentokrát snad bude jednat o kratší časový úsek, pro některé z Vás to může být ještě těžší než minule. Nejistota může být obrovská, možná máte pocit, že vývoj situace je naprosto mimo naší kontrolu a je skutečně těžké s tímto vědomím fungovat. Ale neklesejte na mysli! I když se to nezdá, je pořád spousta věcí, nad kterými VY máte kontrolu a můžete je ovlivnit. Využijte této situace a udělejte si čas na sebe, na své blízké. Pečujte o sebe navzájem, zajímejte se, mluvte spolu, podporujte se, nabídněte pomoc a zároveň se nebojte si o ni sami říct. V této těžké situaci nejsme sami, jsme v tom společně.

 

Stejně jako minule připomínám pár rad, jak se vypořádat s nastalou situací:

  1. Nebojte se prožívat i negativní emoce jako strach, obavy, záchvěvy paniky, frustraci, vztek a jiné – jde o NORMÁLNÍ projev prožívání za takovéto situace, není vhodné tyto emoce potlačovat či předstírat, že neexistují, jsou normální, pomáhají nám přežít, akceptujte je.
  2. Myslete pozitivně, buďte laskaví, milí a ohleduplní vůči vlastnímu prožívání i k prožívání vašich blízkých. Šiřte optimismus a humor, cíleně hledejte pozitiva, podpořte v dobré náladě i ostatní.
  3. Pečujte o sebe, zůstaňte zdraví. Udržujte se aktivní a fit, dodržujte pitný režim a střídmou a vyváženou stravu s dostatkem vitamínů.
  4. Nespěchejte na sebe. Je potřeba se adaptovat na nové životní podmínky, zajistit chod domácnosti, práce, dobrou pohodu a atmosféru v nejbližších dnech. Dejte si na čas, nespěchejte na sebe ani na svou rodinu, nadřízené či podřízené, učitele a další. Jsme všichni ještě trochu v šoku, nevytvářejte další tlak.

A na závěr malé připomenutí: pokud potřebujete, neváhejte se obrátit na odbornou pomoc. Můžete se ozvat mě jako školnímu psychologovi. Jsem k dispozici na emailu lenka.tenklova@5zskolin.cz nebo na telefonu 601 308 550. Můžete mě kontaktovat kdykoliv, budu se snažit odpovídat, co nejdříve. Také jsem si pro tyto účely založila nový facebookový profil Lenka Školní Psych, můžete mě kontaktovat i prostřednictvím tohoto profilu, nebo jenom sledovat příspěvky.

Nebo můžete kontaktovat jiné odborníky, řada z nich přešla také do režimu online a i nadále poskytují konzultace.

Přeji Vám i Vašim blízkým pevné zdraví, co nejklidnější domácí prostředí a těším se, až se zase uvidíme ve škole.

Mgr. Lenka Tenklová, školní psycholožka 5. ZŠ Kolín