ZŠ Mnichovická, Kolín > Informace > Nedělní hrátky na Pětce

Již 5. ročník „Nedělních hrátek na Pětce“ proběhl v neděli 12. 3. 2023 na 5. ZŠ v Kolíně. Dveře školy se otevřely nejenom Kolíňákům.  Zájem byl opravdu vysoký, připravené akce se zúčastnilo více než 500 účastníků. Z široké nabídky tvůrčích dílniček a připraveného programu si vybral určitě každý. Zapojit se mohli nejenom děti, ale i dospělí.

Důležitou roli průvodců převzali žáci; pomáhali v dílničkách s orientací v budově, účastníky zábavného odpoledne doprovázeli do jednotlivých učeben, vysvětlovali systém herního plánu s razítky. Snažili se, aby všichni soutěžící prošli připravenými stanovišti, vyzkoušeli si zajímavé aktivity, vytvořili zajímavé výrobky, seznámili se s moderními metodami výuky. Návštěvníci zažili na vlastní kůži přírodovědné pokusy, vyzkoušeli si robotické hračky, pomůcky a animační techniky. Navštívili fotografické a televizní studio školní TV5. Nechyběla ani hudební dílna a vystoupení nejmenších žáčků. Konečně se i potkali s „Hejného matematikou“, která je stále ještě opředena tajemstvím, občas je možná dokonce strašákem pro veřejnost. Přitom se jedná jen o novou metodu chápání matematiky, kdy sami žáci docházejí různými způsoby, cestami k řešení úloh.

Mladí čtenáři ukázali své dovednosti při čtenářské lekci, představili oblíbené čtenářské kostky, které svými otázkami pomáhají k porozumění textu. Plno bylo nejen v dílničce interaktivní angličtiny, kde mohli budoucí žáčci vyzkoušet výukové programy, ale také si zachytat rybičky s anglickými slovíčky či si s paní učitelkami zahrát bingo. Některé aktivity (například v tělocvičně) zaujaly rodiče, zejména tatínky, natolik, že dokonce zapomněli na své děti.

Dění celého odpoledne pečlivě monitorovaly a zachycovaly děti pod vedením svých pedagogů školní televize TV5.

Nedělní odpoledne se podle bezprostředních reakcí návštěvníků vydařilo. Všichni účastníci si vybojovali malou odměnu. Tak za rok zase na viděnou.