ZŠ Mnichovická, Kolín > Školní akce > Projekty > Projektový den Karel IV.

V polovině března se celá škola na jeden „přesunula“ do středověku. Na návrh školního parlamentu se uskutečnil projektový den „napříč školou“ inspirovaný letošním sedmistým výročím narození Karla IV. – českého krále a císaře Římské říše.

Žáci prvního stupně pracovali ve svých kmenových třídách na různých úkolech, které pro ně připravily „na míru“ třídní učitelky. Starší žáci se rozlosovali do osmi týmů, v nichž se sešli zástupci všech tříd druhého stupně. Po nezbytném seznámení se v novém kolektivu a naladění na společnou práci čekala každou skupinu dvě stanoviště věnovaná různým etapám Karlova života. Tomu odpovídaly i názvy jednotlivých stanovišť – Karel IV. jako český král, Karel IV. jako římský císař, Karlova rodina, Karel IV. jako zakladatel a iniciátor mnoha staveb. Žáci se blíže seznámili s gotickou architekturou, zkusili si některé její prvky vytvářet. Někteří se zabývali příbuzenskými vztahy kolem panovníka a kreslili strom života. Jiní blíže pronikli do složitostí politických jednání, pochopili význam panovníka nejen na půdě našeho království, ale i provázanost jeho skutků s děním v tehdejší Evropě. Nechyběly ani mapky území, kterým Karel IV. vládl, zazněla dobová hudba, zmínili jsme i způsob oblékání, stravování a cestování.

Součástí projektu byla i výstava ŽIVOT KARLA IV. – OTCE VLASTI, kterou se podařilo škole na 14 dní zapůjčit z Národního pedagogického muzea v Praze. Šest oboustranných panelů sice na nějaký čas omezilo pohyb na školní chodbě, ale pro všechny byly přístupné nejen v hodinách, kdy je postupně využívali se svými vyučujícími, ale i během přestávek. Výstupy z projektu se staly součástí výzdoby školních tříd i chodeb a žáci z nich mohou i nadále čerpat informace. V nejbližší době je totiž ještě čeká závěrečný kvíz, ve kterém jednotlivé třídy vzájemně poměří nabyté vědomosti. Poděkování i zaslouží nejen aktivní žáci, ale i vyučující – projekt jim naboural učební plán, přinesl spoustu práce a příprav navíc, přesto do toho s odhodláním šli.  🙂

DSCF4878