ZŠ Mnichovická, Kolín > Informace > Informace k otevření školních skupin

Výuka ve školních skupinách

Od 25. 5. 2020 máte možnost přihlásit své dítě do školní skupiny pro 1. stupeň. Nebude se jednat o klasickou výuku. Prioritní nadále zůstane dálková výuka, která bude realizovaná třídními učiteli. Školní skupiny tedy nepovede třídní učitel, ale ostatní pedagogičtí pracovníci. Činnost školní skupiny bude rozdělena do 2 bloků. Během dopoledního bloku budou žáci plnit úkoly, které ostatním žákům zadává jejich učitel v rámci dálkové výuky, v odpoledním bloku budou probíhat volnočasové aktivity za dodržení bezpečnostních podmínek, s kterými vás seznámíme níže.

Účast žáků není povinná. V rámci ochrany rizikových skupin žáků, jejich rodinných příslušníků, ale i pedagogických i nepedagogických pracovníků školy bude i nadále pokračovat DÁLKOVÁ VÝUKA.

Organizační a hygienické podmínky školních skupin:

  1. Doporučený počet žáků ve školní skupině je 15.
  2. Složení skupin žáků se stanoví předem a je neměnné – skupiny mohou tvořit žáci z různých ročníků, skupiny nelze měnit. Každé skupině bude přidělena samostatná třída, kterou nelze měnit.
  3. Počet školních skupin bude omezený s ohledem na organizační a personální zajištění – v případě, že by nemohl být žák umístěný v naší škole, bude umístěn ve školní skupině v jiné kolínské škole. Kritéria přijetí do skupiny:
  • do skupin budou přednostně umístěni žáci bez možnosti využití technického zařízení podporující distanční vzdělávání
  • rozdělení žáků do skupin podle délky pobytu ve škole

 

  1. Skupiny budou přicházet před školu v přesně vymezeném čase a taktéž odcházet v přesně stanoveném čase. Rozdělení do skupin s časy příchodu a odchodu zašleme po 20. 5. 2020.
  2. Žáci vyčkají před školou v rozestupech 2 m na příchod vyučujícího, který jim změří teplotu a poté odvede do třídy. Pro všechny žáky nacházející se před školou platí povinnost zakrytí úst a nosu. Vstup do budovy školy je umožněn pouze žákům, nikoliv doprovázejícím osobám.
  3. Při přesunech žáci dodržují odstup 2 metry.
  4. Neprodleně po příchodu do tříd si musí každý žák omýt ruce a použít připravenou dezinfekci na ruce.
  5. Ve třídě budou žáci sedět v lavici po jednom. V průběhu činnosti školní skupiny je doporučeno nosit roušku (rozhodne pedagog), mimo třídu a ve společných prostorách areálu školy jsou roušky povinné. Z bezpečnostních důvodů doporučuji žákům zejména 5. tříd kromě roušek i bezpečnostní štíty. V případě, že by se u některého žáka či vyučujícího prokázala nákaza, musí celá skupina nastoupit do karantény (neradi bychom tedy ohrozili možnost zúčastnit se z tohoto důvodu přijímacích zkoušek na SŠ).
  6. Každý žák bude mít u sebe minimálně 2 roušky a sáček na uložení použité roušky.
  7. Žáci si po každém vzdělávacím bloku umyjí a vydezinfikují ruce ve své třídě.
  8. Na toaletu odchází v době přestávky po jednom – žákům budou vyhrazeny toalety v patře jejich třídy. Po použití toalet si opět umyjí a vydezinfikují ruce.
  9. Ve škole nesmí docházet ke kontaktu mezi skupinami.
  10. Po skončení dopoledního nebo odpoledního bloku dovede vyučující žáky opět v rozestupech žáky zpět před školu.
  11. O školním stravování rozhodne dle organizačních podmínek ředitel 6. ZŠ Kolín po 18. 5. 2020.

 Žák je povinen dodržovat stanovená hygienická pravidla; jejich nedodržování, po upozornění zákonného zástupce žáka, je důvodem k nevpuštění žáka do školy, k vyřazení žáka z přípravy.

Nikdo s příznaky infekce dýchacích cest, které by mohly odpovídat známým příznakům COVID-19 (zvýšená tělesná teplota, kašel, náhlá ztráta chuti a čichu, jiný příznak akutní infekce dýchacích cest), nesmí do školy vstoupit.

Pokud by žák v průběhu docházky vykazoval některý z možných příznaků, bude umístěn do samostatné místnosti a budou kontaktováni zákonní zástupci žáka, kteří zajistí okamžité vyzvednutí žáka. O podezření informuje škola hygienickou stanici Kolín.

Zákonný zástupce je povinen vyjádřit zájem o docházku svého dítěte do 18. 5. 2020 – přihlásit žáka je možné prostřednictvím přihlášky v elektronické žákovské knížce. Na pozdější přihlášení nebude brán zřetel (po tomto termínu již nelze nikoho dodatečně do skupiny zařadit). V přihlášce vyjádří, zda má zájem o dopolední blok nebo dopolední a odpolední blok.

Zákonný zástupce je povinen podepsat čestné prohlášení, které naleznete ZDE: příloha_čestné_prohlášení(1). Žák ho odevzdá 1. den před školou vyučujícímu. Bez podepsaného prohlášení nelze žáka do školy vpustit.

Veškeré hygienické a organizační opatření byla zpracována na základě metodiky MŠMT.