ZŠ Mnichovická, Kolín > Školní akce > Projekty > Projektový den v 8. B

Ve čtvrtek 6. 5. 2021 probíhal projektový den, který jsme zaměřili na naši Českou republiku. Pojali jsme to trochu netradičně. Celý den nás provázela kromě zeměpisu angličtina, protože se zeměpis letošní rok učíme metodou CLIL.

Začali jsme myšlenkovou mapou, kde jsme ve skupinách sepsali vše, co už o České republice známe. Následně jsme z toho vybrali za skupinu několik termínů, které charakterizují naši republiku. Poté nás čekal záludný úkol. Měli jsme k fotkám měst přiřadit jejich názvy. Byl to pěkný oříšek, ale to jsme ještě nevěděli, co nás čeká poté. Další činností byla série hádanek a hlavolamů, kde jsme využívali nejen naše zeměpisné znalosti, ale museli jsme používat i logiku a český jazyk, například v přesmyčkách. Toto vše jsme ještě doplnili sérií interaktivních cvičení, kde jsme například doplňovali názvy řek či hráli šibenici na české zeměpisné pojmy.

Ve druhé části projektového dne jsme pracovali s robotickými hračkami – Ozoboty. Zkusili jsme si s ním projet Českou republiku a správně určit kraje. Naším tvůrčím úkolem bylo vytvořit cestu po České republice pro robota, který měl projet zadanými městy. Navíc jsme museli pomocí map dohledat dostupné komunikace a ty barevně odlišit. I s tímto úkolem jsme si hravě poradili. Poté nás čekal poslední úkol, a to vytvořit koláž z různých materiálů, prospektů a map. Na závěr jsme shrnuli náš projektový den a odpověděli si na pár otázek.

8. B, Iva Zvoníková a Kateřina Novotná